SAĞLIK

APGAR skoru hesaplama

APGAR değerlendirmesinin beş bileşenine verilen puanları topla; klinik değerlendirme ve müdahale kararı sağlık personeline aittir.

Hesaplama bilgileri

Sağlık profesyonelinin gözlemlerini puanlamasına yardımcı olur. Kaynak tabloda nabız 100/dk sınırı açık değildir; tam sınırdaki ölçüm için kurum protokolünü doğrula. Resüsitasyon başlatmak için skor beklenmez. Tek skor kişisel nörolojik prognoz belirlemez.

Alanları doldur; sonuç aşağıda güncellenir.

HESAPLAMA SONUCU

Sonuç

—

Sonuçlar, türüne ve birimine uygun hassasiyetle yuvarlanarak gösterilir.

Sonuç ve ayrıntılar kopyalanır; paylaşmadan önce kişisel bilgileri kontrol et. Bağlantı yalnız araç adresini içerir; girdiler ve sonuç eklenmez. Sonucu paylaş düğmesi ise görünen sonucu ve araç bağlantısını seçtiğin uygulamaya iletmek için paylaşım penceresini açar.

NASIL HESAPLANIR?

APGAR skoru hesaplama formülü

Cilt rengi, nabız, uyarana yanıt, kas tonusu ve solunum bileşenleri 0–2 puanla değerlendirilir. Beş puanın toplamı 0–10 arasındadır; değerlendirme dakikası puana eklenmez.

Sağlık profesyonelinin gözlemlerini puanlamasına yardımcı olur. Kaynak tabloda nabız 100/dk sınırı açık değildir; tam sınırdaki ölçüm için kurum protokolünü doğrula. Resüsitasyon başlatmak için skor beklenmez. Tek skor kişisel nörolojik prognoz belirlemez.

BİR ÖRNEKLE

Bileşenler sırayla 2, 2, 1, 1, 2 seçilirse toplam 8 olur. Her biri 2 ise toplam 10’dur.

İçerik güncellemesi: . Bu tarih uzman onayı veya mevzuat kontrol tarihi değildir.

Gözlem anını ve bileşenleri birlikte kaydet

Bu form beş adet 0–2 puanı toplar. Örneğin 2+2+1+1+2=8 olur. Sonucu kullanırken yalnız 8 sayısını değil gözlem dakikasını ve bileşenleri de belirt; bu form önceki dakikaların ölçümlerini saklayan bir izlem çizelgesi değildir.

Toplamın kapsamadığı bilgiler

Form uygulanan resüsitasyon işlemlerini kaydetmez. ACOG/AAP, müdahale sırasında verilen puanın kendiliğinden soluyan bebeğinkiyle aynı bağlamda okunmaması gerektiğini belirtir. Bu nedenle burada üretilen tek toplam, ayrıntılı yenidoğan değerlendirme kaydının yerine geçmez.

Yöntemin dayanakları

Sık sorulan sorular

Değerlendirme dakikası toplam puanı değiştirir mi?

Aynı beş bileşen seçili kalırsa bu formdaki toplam değişmez. Dakika, gözlemin zamanını belirtir; puana eklenmez. Ayrı dakikalardaki gözlemleri tek toplamda karıştırma.

Beş bileşenden biri bilinmiyorsa başlangıç seçimini bırakabilir miyim?

Başlangıçtaki 2 puanlar gözlem değildir. Bu form bilinmeyen bir bileşeni otomatik tamamlamaz; gözlem eksikken gösterilen toplamı tam bir klinik kayıt olarak kullanma.

2, 2, 1, 1, 2 seçimlerinin toplamı kaçtır?

Cilt rengi 2, nabız 2, uyarana yanıt 1, kas tonusu 1 ve solunum 2 için toplam 8’dir. Bu aritmetik örneği, belirli bir bebeğin bulguları veya sonuç tahmini değildir.

Apgar puanını bekleyerek müdahale kararı verilir mi?

Hayır. ACOG/AAP açıklamasında ilk resüsitasyon gereksiniminin bu toplam beklenerek belirlenmediği vurgulanır. Bu sayfa müdahale basamakları sunmaz.

Bir Apgar sonucu gelecekteki gelişimi kesin gösterir mi?

Hayır. Tek başına bireysel nörolojik sonucu öngörmek veya asfiksi tanısı koymak için kullanılmaz. Puanın gözlem koşulları ve diğer klinik bulgular ayrıca önemlidir.

Nabız tam 100/dakika ise araç kendiliğinden puan seçer mi?

Hayır. Nabız ham sayı alanı değildir; klinisyenin seçtiği puanı alır. Kaynak tablosundaki sınır ifadesini kurumun değerlendirme protokolüyle doğrula; arayüzdeki boşluğu tahmini puanla doldurma.

Yöntem kaynağı: AAP / ACOG — The Apgar Score (2015)

Kaynaklar, veri ve yazılım lisansları

Sağlık konusunda devam et

Bu kategorinin hesaplama rehberlerini incele veya aynı kategorideki diğer araçları karşılaştır.