SAĞLIK

Wells pulmoner emboli skoru

Wells pulmoner emboli ölçütlerine verilen yanıtların puan toplamını hesapla; tanı koymaz veya acil değerlendirme yerine geçmez.

Hesaplama bilgileri

Sağlık profesyonelleri için destek hesabıdır; tanı, triyaj veya tedavi önerisi değildir. Acil değerlendirme bu sonuç için geciktirilmez. NICE iki düzey yaklaşımında 4 üzeri olası; 4 ve altı daha az olasıdır. Klinik yolun yerine geçmez.

Alanları doldur; sonuç aşağıda güncellenir.

HESAPLAMA SONUCU

Sonuç

—

Sonuçlar, türüne ve birimine uygun hassasiyetle yuvarlanarak gösterilir.

Sonuç ve ayrıntılar kopyalanır; paylaşmadan önce kişisel bilgileri kontrol et. Bağlantı yalnız araç adresini içerir; girdiler ve sonuç eklenmez. Sonucu paylaş düğmesi ise görünen sonucu ve araç bağlantısını seçtiğin uygulamaya iletmek için paylaşım penceresini açar.

NASIL HESAPLANIR?

Wells pulmoner emboli skoru formülü

DVT bulguları ve PE’nin alternatif tanıdan daha olası olması 3’er; nabız >100/dakika, immobilizasyon/cerrahi ve DVT/PE öyküsü 1,5’er; hemoptizi ve malignite 1’er puan ekler.

Sağlık profesyonelleri için destek hesabıdır; tanı, triyaj veya tedavi önerisi değildir. Acil değerlendirme bu sonuç için geciktirilmez. NICE iki düzey yaklaşımında 4 üzeri olası; 4 ve altı daha az olasıdır. Klinik yolun yerine geçmez.

BİR ÖRNEKLE

Yalnız DVT bulguları ve hemoptizi Evet ise 4 puan; nabız >100/dakika koşulu da Evet ise 5,5 puan bulunur.

İçerik güncellemesi: . Bu tarih uzman onayı veya mevzuat kontrol tarihi değildir.

Ağırlıklı toplamı bir örnekle denetle

Yalnız DVT bulguları ve hemoptizi Evet seçilirse 3+1=4 çıkar. Bunlara nabız koşulu da eklenirse 4+1,5=5,5 olur. Örnek puanlama farkını gösterir; kişinin tanısını belirlemez.

Seçim alanı bir muayene değildir

Form bacak bulgularını, nabzı veya alternatif tanıları kendisi saptamaz. Önce değerlendirme bilgilerini doğrula, sonra toplamın etiketini oku. Acil klinik değerlendirmeyi bu internet hesabını tamamlamak için geciktirme.

Yöntemin dayanakları

Sık sorulan sorular

4 puan hangi satıra girer?

NICE iki düzey ayrımında 4’ten büyük toplam PE olası, 4 ve altı daha az olasıdır. Daha az olası ifadesi PE’nin dışlandığını söylemez.

İmmobilizasyon süresinde tam 3 gün yeterli mi?

Bu sayfanın dayandığı NICE PE tablosu 3 günden uzun immobilizasyon der. Cerrahi için ayrı zaman koşulu son 4 haftadır. Bu iki koşulu DVT formunun süreleriyle karıştırma.

Neden bazı maddeler 1,5 puan getiriyor?

Mevcut ağırlıklı toplamda nabız, immobilizasyon/cerrahi ve öykü seçenekleri ayrı ayrı 1,5 ekler. Bunları 1 veya 2’ye yuvarlamak toplamı değiştirir.

PE alternatif tanıdan daha olası seçeneğini kim değerlendirir?

Bu seçim klinik değerlendirme gerektirir. Araç olası tanıları araştırmaz; girilen Evet/Hayır yanıtını sayıya çevirir.

Aynı bilgilerle Wells DVT sonucunu kullanabilir miyim?

Hayır. PE ve DVT ayrı formlardır; alanları ve puan ağırlıkları farklıdır. Bu sayfada DVT bulguları Evet seçimi 3 puan ekler, DVT aracının toplamını kopyalamaz.

Tüm maddeler Hayır seçiliyse test negatif mi olur?

Motor 0 puan verir. Bu bir görüntüleme veya laboratuvar testinin negatif sonucu değildir; bilinmeyen maddeleri Hayır bırakarak güvenilir bir değerlendirme elde edilmez.

Yöntem kaynağı: Wells ve ark. — özgün klinik model çalışması (2001), NICE NG158 — klinik yöntem başvurusu

Kaynaklar, veri ve yazılım lisansları

Sağlık konusunda devam et

Bu kategorinin hesaplama rehberlerini incele veya aynı kategorideki diğer araçları karşılaştır.