SAĞLIK

Glasgow koma skoru hesaplama

Göz, sözel ve motor yanıt puanlarını Glasgow değerlendirmesi için topla; test edilemeyen yanıtı sıfır sayma.

Hesaplama bilgileri

Sağlık profesyonelleri için destek hesabıdır; tanı, triyaj veya tedavi önerisi değildir. Acil değerlendirme bu sonuç için geciktirilmez. Sedasyon, entübasyon, dil ve diğer engeller kaydedilmelidir.

Alanları doldur; sonuç aşağıda güncellenir.

HESAPLAMA SONUCU

Sonuç

—

Sonuçlar, türüne ve birimine uygun hassasiyetle yuvarlanarak gösterilir.

Sonuç ve ayrıntılar kopyalanır; paylaşmadan önce kişisel bilgileri kontrol et. Bağlantı yalnız araç adresini içerir; girdiler ve sonuç eklenmez. Sonucu paylaş düğmesi ise görünen sonucu ve araç bağlantısını seçtiğin uygulamaya iletmek için paylaşım penceresini açar.

NASIL HESAPLANIR?

Glasgow koma skoru hesaplama formülü

Test edilebilen göz (1–4), sözel (1–5) ve motor (1–6) puanları toplanır. Bir bileşen NT ise toplam verilmez; NT sıfır veya 1 puan değildir.

Sağlık profesyonelleri için destek hesabıdır; tanı, triyaj veya tedavi önerisi değildir. Acil değerlendirme bu sonuç için geciktirilmez. Sedasyon, entübasyon, dil ve diğer engeller kaydedilmelidir. Glasgow Coma Scale telif atfı: University of Glasgow. Bu araç GCS Aid görsellerini veya GCS-P tablolarını dağıtmaz. Türkçe arayüz bağımsız bir uygulamadır; resmî Türkçe değerlendirme formu olduğu iddia edilmez.

BİR ÖRNEKLE

E4 V5 M6 toplam 15 eder. E4 V4 M6 toplam 14 eder. Sözel yanıt NT seçilirse toplam hesaplanmaz.

İçerik güncellemesi: . Bu tarih uzman onayı veya mevzuat kontrol tarihi değildir.

Toplamdan önce bileşenleri kontrol et

Örnek seçimler kişiye ait muayene bulguları değildir. E4 V4 M6 girilirse 4+4+6=14 çıkar. Sözel yanıt değerlendirmeye uygun değilse V4 yerine NT seçmek, 14 sayısını korumaktan daha doğru bir kayıttır; toplam bu durumda verilmez.

Ölçeğin adı ve kapsamı

Bu bağımsız Türkçe arayüz, University of Glasgow’a atıfla üç bileşenin aritmetiğini sunar. GCS Aid görselleri, pediatrik bir değerlendirme formu ve GCS-P tabloları içermez. Hesaplayıcı kullanmak, yanıtları değerlendirme eğitimini veya klinik muayeneyi karşılamaz.

Yöntemin dayanakları

Sık sorulan sorular

Değerlendirilemeyen yanıtı neden 1 seçmemeliyim?

1 puan ile NT aynı bilgi değildir. NT seçildiğinde bu araç bileşeni değerlendirilemedi olarak gösterir ve toplamı hesaplamaz. Eksik gözlemi düşük puanla doldurmak yanıltıcı bir toplam üretir.

E4 V5 M6 kaydı neyi gösterir?

Göz 4, sözel 5 ve motor 6 puanıdır; toplam 15 eder. Üç bileşeni ayrı kaydetmek, yalnız 15 yazmaya göre hangi yanıtların değerlendirildiğini daha açık gösterir.

Aynı toplam aynı yanıtları mı ifade eder?

Hayır. E4 V4 M6 ile E3 V5 M6 toplamda 14 eder; değişen bileşen farklıdır. Araçtaki bileşen satırlarını toplamla birlikte oku.

Bu hesap GCS-P sonucunu da veriyor mu?

Hayır. Formda pupil tepkisi alanı yoktur. Burada göz, sözel ve motor bileşenler toplanır; GCS-P veya başka bir genişletilmiş puan üretilmez.

Bebek ve küçük çocuk için aynı seçenekler kullanılabilir mi?

Bu form pediatrik yanıt uyarlaması içermez. Küçük çocuklarda sözel ve motor yanıtın gelişim düzeyine uygun değerlendirilmesi gerekir; yetişkin seçeneklerinden gelişigüzel seçim yapılmaz.

Sonucu hastanın tanısı veya tedavi talimatı gibi okuyabilir miyim?

Hayır. Form klinisyenin belirlediği yanıt puanlarını işler; sedasyon, entübasyon veya dil engelini kendisi değerlendiremez. Klinik gözlem ve ilgili engeller ayrıca kaydedilir.

Yöntem kaynağı: Glasgow Coma Scale — yöntem, Glasgow — klinik bakım ve araştırma kullanım koşulları

Kaynaklar, veri ve yazılım lisansları

Bu hesabı daha iyi anla