SAĞLIK

Wells derin ven trombozu skoru

Wells derin ven trombozu ölçütlerini ve alternatif tanı maddesini kullanarak toplam puanı hesapla.

Hesaplama bilgileri

Sağlık profesyonelleri için destek hesabıdır; tanı, triyaj veya tedavi önerisi değildir. Acil değerlendirme bu sonuç için geciktirilmez. NICE iki düzey modelinde 2 ve üzeri olası; 1 ve altı daha az olasıdır. Ultrason/D-dimer kararını tek başına belirlemez.

Alanları doldur; sonuç aşağıda güncellenir.

HESAPLAMA SONUCU

Sonuç

—

Sonuçlar, türüne ve birimine uygun hassasiyetle yuvarlanarak gösterilir.

Sonuç ve ayrıntılar kopyalanır; paylaşmadan önce kişisel bilgileri kontrol et. Bağlantı yalnız araç adresini içerir; girdiler ve sonuç eklenmez. Sonucu paylaş düğmesi ise görünen sonucu ve araç bağlantısını seçtiğin uygulamaya iletmek için paylaşım penceresini açar.

NASIL HESAPLANIR?

Wells derin ven trombozu skoru formülü

İlk 9 koşulun her biri 1 puan ekler. En az DVT kadar olası alternatif tanı 2 puan düşürür; toplam negatif olabilir.

Sağlık profesyonelleri için destek hesabıdır; tanı, triyaj veya tedavi önerisi değildir. Acil değerlendirme bu sonuç için geciktirilmez. NICE iki düzey modelinde 2 ve üzeri olası; 1 ve altı daha az olasıdır. Ultrason/D-dimer kararını tek başına belirlemez.

BİR ÖRNEKLE

DVT öyküsü ve tüm bacak şişliği Evet ise 2 puan; alternatif tanı da Evet ise 0 puan bulunur. Yalnız alternatif tanı Evet ise −2 puandır.

İçerik güncellemesi: . Bu tarih uzman onayı veya mevzuat kontrol tarihi değildir.

Önce formun DVT için olduğunu doğrula

Bu araçta ilk dokuz seçim birer puan, son seçim eksi iki puandır. Tüm alanların başlangıçta Hayır görünmesi bunların değerlendirildiğini göstermez. Bilinmeyen bir bulguyu yok kabul ederek oluşan toplamı klinik sonuç olarak kullanma.

İki sayısal kontrol

Yalnız DVT öyküsü ve tüm bacak şişliği Evet ise 2 puan bulunur. Buna alternatif tanı eklenince 0 olur. Yalnız alternatif tanı Evet ise sonuç −2’dir; programın sonucu sıfıra zorlamaması bu ağırlıklı hesabın özelliğidir.

Yöntemin dayanakları

Sık sorulan sorular

Eksi puan hesaplama hatası mı?

Hayır. İlk dokuz madde Hayır ve alternatif tanı Evet ise 0−2=−2 olur. Bu modelde alternatif tanı toplamdan iki puan düşürdüğü için negatif sonuç mümkündür.

Alternatif tanı alanı PE formuyla aynı yönde mi çalışır?

Hayır. Burada en az DVT kadar olası alternatif tanı Evet ise 2 çıkarılır. PE formundaki benzer adlı alan farklı bir koşulu sorar; yanıtı iki forma otomatik kopyalama.

Baldır farkı alanındaki 3 cm neyle karşılaştırılır?

Belirtisiz taraftaki baldır çevresiyle fark kastedilir. Bir baldırın toplam çevresini 3 cm sınırıyla karşılaştırmak bu ölçütü karşılamaz. Klinik ölçümü değerlendiren kişi doğrulamalıdır.

Cerrahi alanı herhangi bir işlemi kapsıyor mu?

Kaynak ölçüt, son 12 haftada genel veya bölgesel anestezi gerektiren büyük cerrahiyi belirtir. Ayrıca en az 3 gün yatağa bağımlılık seçeneği vardır; işlem adından tek başına Evet sonucu çıkarma.

2 puan kesin pıhtı tanısı mı?

Hayır. İki düzey modelde 2 ve üzeri olası sınıfındadır; kesin tanı değildir. 1 ve altı sonuç da kendi başına DVT’yi dışlamaz.

Öykü ve tüm bacak şişliği seçiliyken alternatif tanı sonucu nasıl etkiler?

İlk iki katkı 1+1=2 yapar. Alternatif tanı da Evet seçilirse 2−2=0 olur. Hesaplayıcı bu klinik seçimin doğru olup olmadığını sınayamaz.

Yöntem kaynağı: Wells ve ark. — klinik DVT değerlendirme çalışması (1997), NICE NG158 — klinik yöntem başvurusu

Kaynaklar, veri ve yazılım lisansları

Sağlık konusunda devam et

Bu kategorinin hesaplama rehberlerini incele veya aynı kategorideki diğer araçları karşılaştır.